Η EPSON ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Epson και το περιβάλλον

Η Epson και το περιβάλλον


Όλοι μας παίζουμε ρόλο στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Για την Epson, το να είμαστε μια βιώσιμη εταιρεία σημαίνει να λαμβάνουμε υπόψη κάθε πτυχή του οργανισμού μας, από τη μικρότερη λάμπα μέχρι το μεγαλύτερο εργοστάσιο. Τροφοδοτεί την καινοτομία μας, καθοδηγεί την ανάπτυξή μας, παρακινεί το εργατικό δυναμικό μας και, εν τέλει, συνεισφέρει στην κοινωνία. Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό μέρος του τρόπου με τον οποίο συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Περιβαλλοντικό όραμα 2050

Το όραμα της Epson είναι να γίνει μια απαραίτητη εταιρεία που χρησιμοποιεί τις αποδοτικές, μικρού μεγέθους και μεγάλης ακρίβειας τεχνολογίες της, για να επιτύχει τη βιωσιμότητα σε μια κυκλική οικονομία.

Η Epson θα επιτύχει αρνητικό ισοζύγιο άνθρακα και θα εξαλείψει τη χρήση υπόγειων πόρων1 έως το 2050 για την επίτευξη βιωσιμότητας και την ενίσχυση των κοινοτήτων.

«Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε στις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη μια σαφή «πράσινη επιλογή» στα προϊόντα που χρησιμοποιούν», δήλωσε ο Yoshiro Nagafusa, πρόεδρος της Epson Europe. «Οι πελάτες αναφέρουν καθημερινά την ανάγκη τους για τεχνολογία η οποία είναι καλύτερη για το περιβάλλον, οικονομική και αποδοτική. Αυτό ακριβώς έχει προσφέρει η Epson και αυτό έχουν επιτύχει, μαζί με τα σωρευτικά κέρδη, οι επιχειρηματικοί πελάτες μας που επέλεξαν να κάνουν την αλλαγή από τεχνολογία laser σε inkjet.»

Το 2008, η Epson θέσπισε το Περιβαλλοντικό Όραμα 2050, μια δήλωση των περιβαλλοντικών στόχων μας μέχρι το έτος 2050. Από τότε ο κόσμος έχει αλλάξει. Οι παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη κοινωνικής βιωσιμότητας επιταχύνονται, με τα Ηνωμένα Έθνη να υιοθετούν Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) και τη Συμφωνία του Παρισιού να χαρτογραφεί την πορεία προς την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα. Υπό το πρίσμα αυτών των αλλαγών, η Epson αναθεώρησε το όραμα το 2018 και καθόρισε τρεις δράσεις τις οποίες πρέπει να αναλάβει η εταιρεία.

Τον Μάρτιο του 2021, η Epson αναθεώρησε περαιτέρω το όραμα, καθορίζοντας συγκεκριμένους στόχους που αντικατοπτρίζουν την ισχυρή δέσμευση της Epson στην αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων, όπως η εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα και η ανακύκλωση των πόρων.

Η Epson έχει θεσπίσει στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 σύμφωνα με το σενάριο 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού και τα κριτήρια της πρωτοβουλίας Science Based Targets (SBTi).

Βασικές προϋποθέσεις

Στόχοι για το 2025

Στο πλαίσιο του Εταιρικού Οράματος 2025, θέλουμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης κοινωνίας αξιοποιώντας αποτελεσματικές, συμπαγείς και ακριβείς τεχνολογίες για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προϊόντων και των υπηρεσιών σε όλο τον κύκλο ζωής τους.

Οι μεγάλες εταιρείες, όπως η Epson, έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν αλλαγές πιο γρήγορα, δεδομένης της εμβέλειάς τους σε όλες τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και της επίδρασης στην ανάπτυξη προϊόντων, ώστε να κάνουν πραγματικότητα το μοντέλο κυκλικής οικονομίας. Ακόμα και στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, ο εκτυπωτής θεωρείται απαραίτητο επιχειρηματικό εργαλείο από το 77% των εργαζομένων στην ΕΕ52. Έρευνες επιβεβαιώνουν επίσης ότι προκύπτει καλύτερη κατανόηση, συγκέντρωση και χαμηλότερα επίπεδα καταπόνησης από την ανάγνωση εκτυπωμένου κειμένου σε αντίθεση με τις ψηφιακές οθόνες3. Για παράδειγμα, οι εκτυπωτές inkjet WorkForce Pro χρησιμοποιούν πλέον έως 96% λιγότερη ενέργεια, παράγουν έως 94% λιγότερα απορρίμματα και εκπέμπουν έως 92% λιγότερο CO2 σε σχέση με τους συγκρίσιμους εκτυπωτές laser4.

Εκτός από τη βελτίωση του σχεδιασμού και της απόδοσης των υφιστάμενων προϊόντων, η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας έχει υποχρεώσει την Epson να αναλογιστεί την επιχείρησή της υπό νέο πρίσμα. Ξεκινήσαμε το Πρόγραμμα Κυκλικής Οικονομίας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το μοντέλο σκέψης αντικατοπτρίζεται σε όλη την εταιρεία μας και την κοινότητα στην οποία εργαζόμαστε, όπως η ανακύκλωση φυσίγγων εκτυπωτών στην Epson Telford και η πιστοποίηση τρίτου μέρους σε όλες τις διαδικασίες μας.

Ορισμένα από τα επιτεύγματά μας μέχρι στιγμής

Στόχοι

Η σημασία των στόχων μας για την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή έκθεση βιωσιμότητας της Epson, με τίτλο The Green Choice, εκθέτει τη δέσμευσή της για εταιρική κοινωνική ευθύνη (CSR) σε ολόκληρη την επιχείρηση. Επισημαίνει τα βήματα που γίνονται για την εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και CO2 σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό οργανισμό της Epson, τη δέσμευσή της για βιωσιμότητα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και την παραγωγή της, καθώς και την αφοσίωσή της στη δημιουργία προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Ιστορία της περιβαλλοντικής πολιτικής

Οι προσπάθειες της Epson για την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων και πολιτικών ξεκίνησαν με ένα πρόγραμμα ελέγχου της ρύπανσης που διήρκεσε επιτυχώς τέσσερις δεκαετίες. Έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 η Epson είχε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα σε μια ετήσια περιβαλλοντική έκθεση. Με το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας, η Epson διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής και συμμετέχει ενεργά σε αναδασώσεις, έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας και προγράμματα μηδενικών εκπομπών. Διαβάστε περισσότερα για ορισμένα από τα περιβαλλοντικά ορόσημα της Epson παρακάτω.

Αρμονία, συνεργασία και περιβαλλοντική δέσμευση

Η Epson ιδρύθηκε το 1942 στη Σούβα, μια πόλη που βρίσκεται στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της επαρχίας Ναγκάνο. Η αρμονική συνύπαρξη με τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε αποτελεί εδώ και πολύ καιρό τον ακρογωνιαίο λίθο της εταιρείας και παρόλο που οι δραστηριότητές μας επεκτάθηκαν παγκοσμίως, η κουλτούρα μας για τον σεβασμό στο περιβάλλον δεν κλονίστηκε ποτέ. Αυτό αποδείχθηκε το 1988, όταν η Epson έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που ανακοίνωσε ότι θα εξαλείψει από τις δραστηριότητές της τους χλωροφθοράνθρακες (CFC) που καταστρέφουν το όζον.

1942 - 2010+

Στην Epson η τεχνολογία μας εξελίσσεται με γνώμονα την αφοσίωσή μας στην κοινωνία και το περιβάλλον. Εστιάζουμε στα απαραίτητα και αποκλείουμε τα περιττά για να παράγουμε μεγαλύτερη αξία. Με αυτήν τη φιλοσοφία στον πυρήνα της, η Epson αγωνιζόταν και αγωνίζεται διαρκώς να καλύπτει τις ανάγκες της βιωσιμότητας.

Η προσέγγιση του κύκλου ζωής

Από το πρώτο σχέδιο έως τη διαδικασία ανακύκλωσης: αναπτύσσουμε όλα μας τα προϊόντα με γνώμονα έναν οικολογικά βιώσιμο κύκλο ζωής. Αυτή είναι η βασική στρατηγική για τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα μας και ενσωματώνει τις προσπάθειές μας για μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλο τον κύκλο ζωής τους.

Ορίσαμε συγκεκριμένους στόχους για τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που πρέπει να επιτευχθούν στο στάδιο του σχεδιασμού των προϊόντων. Επίσης, έχουμε εισαγάγει μια διαδικασία σχεδίασης για το περιβάλλον (DfE) στην οποία αξιολογούμε την επίδοσή μας κατά τη διάρκεια και μετά το στάδιο της σχεδίασης.

Περιβαλλοντική διαχείριση

Όλοι μας παίζουμε ρόλο στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Για την Epson, το να είμαστε μια βιώσιμη εταιρεία σημαίνει να λαμβάνουμε υπόψη κάθε πτυχή του οργανισμού μας, από τη μικρότερη λάμπα μέχρι το μεγαλύτερο εργοστάσιο.

Οι επιχειρηματικές μονάδες του Ομίλου Epson καθορίζουν τα δικά τους σχέδια πε��ιβαλλοντικής δράσης και εκτελούν τις δραστηριότητες χρησιμοποιώντας ένα Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Διεξάγουμε εσωτερικές αξιολογήσεις για τον έλεγχο της απόδοσης έναντι των σχεδίων και λαμβάνουμε διορθωτικά μέτρα, εάν είναι απαραίτητο.

Οι στόχοι μας είναι:

Νέα οπτική

Η δέσμευσή μας δεν σταματάει στις πόρτες των εγκαταστάσεων παραγωγής της Epson. Οι προσπάθειές μας επηρεάζουν ήδη την καθημερινή εργασία των πελατών και των συνεργατών μας.

Εικόνα «Η αντανάκλαση της γης στον ήλιο» © ESA/NASA

Προϊόντα

Η Epson δεσμεύεται να δημιουργεί φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, δηλαδή η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό γνώμονα των δραστηριοτήτων μας, από την ιδέα ενός προϊόντος έως την ολοκλήρωσή του. Σε συνδυασμό με την οικολογική σχεδίαση, αυτό σημαίνει επίσης την εξάλειψη των επικίνδυνων ουσιών στην πλήρη σειρά προϊόντων μας.

Πιθανή εξοικονόμηση ενέργειας, κόστους, CO₂ για τους πελάτες της Epson⁶

Αντικαθιστώντας τους παλιούς τους εκτυπωτές με επαγγελματικούς εκτυπωτές inkjet της Epson, οι πελάτες μας μπορούν να εξοικονομήσουν έως 65,7 εκατ. € σε λογαριασμούς ενέργειας και έως 124 χιλ. τόνους CO2 σε διάστημα δύο ετών.

Προϊόντα με περιβαλλοντική συνείδηση

Παραγωγή

Η οικολογική βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής είναι ένας από τους βασικούς τομείς στον οποίο εφαρμόζονται οι πολιτικές μας. Ως επί το πλείστον εστιάζουμε στην πρόληψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την εξάλειψη των εκπομπών και τον έλεγχο των χημικών ουσιών. Επιπλέον, κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας σε θέματα όπως η βελτίωση του συστήματος μεταφορών, ο σωστός σχεδιασμός της διαχείρισης νερού και ουσιών και η διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων.

Το περιβάλλον στο επίκεντρο των διαδικασιών μας

Η Epson Telford βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων της Seiko Epson και ήταν η πρώτη εγκατάσταση του Ομίλου που έλαβε την πιστοποίηση ISO14001.

Πιστοποιημένη με ISO 14001 από το 1996, διαμόρφωσε το πλαίσιο για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων μας και διενεργεί τακτικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι βελτιώσεις όχι απλώς γίνονται αλλά και διατηρούνται. Μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης χαρακτηρίζει όλες τις δραστηριότητές μας.

Ανακύκλωση προϊόντων

Η υπεύθυνη και αποτελεσματική επεξεργασία των προϊόντων μας μετά το τέλος ζωής τους είναι τόσο σημαντική

Και είναι τόσο σημαντική που ενσωματώνουμε μια στρατηγική ανακύκλωσης ήδη από τα στάδια του σχεδιασμού για τα προϊόντα μας. Όλα τα τελικά προϊόντα μας συμμορφώνονται με την οδηγία WEEE από το 2005. Για τα αναλώσιμα προϊόντα μας, όπως οι φύσιγγες, έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα συλλογής που εξασφαλίζει την ασφαλή επιστροφή των κενών φυσιγγών στην Epson.

Για τη διατήρηση πολύτιμων περιβαλλοντικών πόρων και τη μείωση των αποβλήτων, στοχεύουμε στη συλλογή και την ανακύκλωση όσο το δυνατόν περισσότερων προϊόντων και αναλωσίμων.

Περιβαλλοντική κοινότητα

Θεωρούμε καθήκον μας να παρέχουμε υποστήριξη και να υλοποιούμε τις στρατηγικές μας στη διεθνή κοινότητα. Σε συνεργασία με τους πελάτες και τους επιχειρηματικούς εταίρους μας αναπτύσσουμε και συμμετέχουμε σε προγράμματα που ενισχύουν την οικολογική σκέψη και υπευθυνότητα σε διάφορους τομείς όπως η Περιβαλλοντική εταιρική ευθύνη,ηΠεριβαλλοντική τεχνολογία,ηΠεριβαλλοντική ενημέρωση ή η Περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Περιβαλλοντικές πληροφορίες

Για την εκπλήρωση των εταιρικών κοινωνικών ευθυνών μας (CSR), στόχος μας είναι η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων με την παροχή αξίας που να υπερβαίνει τις προσδοκίες των πελατών μας και της κοινωνίας.

Δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ

Τα έγγραφα της δήλωσης συμμόρφωσης της Epson είναι διαθέσιμα online και μπορούν να αναζητηθούν ανά τύπο προϊόντος και προϊόν.

¹ Μη ανανεώσιμοι πόροι, όπως έλαια και μέταλλα

² 3.639 υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και υπάλληλοι IT σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο, FTI Consulting, κατόπιν εντολής της Epson 2015.

³ Wastlund, Reinikka, Norlander & Archer, 2005: http://www.radford.act.edu.au/storage/reading-on-screens-v-paper.pdf.

⁴ Για να κατανοήσετε αυτά τα στοιχεία και το πώς μπορούν να ωφελήσουν την επιχείρησή σας, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.epson.gr/maketheswitch.

⁵ Χρησιμοποιείται μια μικρή ποσότητα νερού για τη διατήρηση ενός ορισμένου επιπέδου υγρασίας στο εσωτερικό του συστήματος.

⁶ Έχει υπολογιστεί σε επαγγελματικούς εκτυπωτές inkjet της Epson που πωλήθηκαν τα τελευταία δύο ημερολογιακά έτη (CY16, CY17) σε 6 ευρωπαϊκές αγορές, με μέση χρήση των προϊόντων τα τέσσερα έτη.
Η μεθοδολογία υπολογισμού είναι αποδεδειγμένη από την TÜV Rheinland.

⁷ Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.epson.eu/maketheswitch.

⁸ Μερίδιο αγοράς με βάση τα έσοδα των βιομηχανικών ρομποτικών μηχανισμών SCARA, 2011-2016. (Πηγή: Fuji Keisi «2012 - 2017 Worldwide Robot Market and Future Outlook»)

⁹ Σε σύγκριση με τον ρομποτικό μηχανισμό SCARA Epson LS3

¹⁰ Σύγκριση κατά τη σύνδεση σε Ethernet (230 V)

¹¹ Αυτό το προϊόν πωλείται από την εταιρία Seiko Watch Corporation.

¹² Σε σύγκριση με την στεφάνη του ρολογιού (κάσα) των μοντέλων της σειράς 7X, που κυκλοφόρησαν το 2012.