Η βιομηχανία πρέπει να εστιάσει στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όχι στην ανασφάλεια

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Epson, το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης ανησυχεί περισσότερο για την επίδραση των χάκερ, παρά για τον αυτοματισμό στην εργασία

Η βιομηχανία πρέπει να εστιάσει στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όχι στην ανασφάλεια

Η αγορά αλλάζει και στην καρδιά της αλλαγής αυτής βρίσκεται η συνδεσιμότητα. Σε διεθνές επίπεδο, το κόστος του βιομηχανικού Internet of Things αναμένεται να φτάσει τα 500 δισ. δολάρια ΗΠΑ, μέχρι το 2020 1. Σε αυτόν τον όλο και περισσότερο συνδεδεμένο κόσμο, η κυβερνοασφάλεια θα διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο. Η διασφάλιση της σωστής εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας θα αποτελεί βασική πρόκληση για την αγορά.

Η πρόσφατη έρευνα της Epson σχετικά με την επίδραση της τεχνολογίας σε κύριους επιχειρηματικούς τομείς 2, αποκάλυψε ότι το 67% του εργατικού δυναμικού του κατασκευαστικού κλάδου της Ευρώπης, πιστεύει ότι η κυβερνο-ασφάλεια αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στον κλάδο. Αυτό το ποσοστό αγγίζει το 76% στους διευθυντικούς ρόλους. Η αντιμετώπιση της απειλής των κυβερνοεπιθέσεων θα απαιτεί από τις επιχειρήσεις να μπορούν να προσαρμοστούν.

Αλλαγή νοοτροπίας

Είναι ευρέως γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι ο μελλοντικός βιομηχανικός μετασχηματισμός θα οδηγήσει στη γρήγορη εξάπλωση της χρήσης της τεχνολογίας και τη μείωση των θέσεων εργασίας. Αυτή η άποψη δεν καταφαίνεται ιδιαιτέρως στην έρευνά μας, η οποία υποδεικνύει ότι μόλις το 47% των Ευρωπαίων εργαζομένων πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα επιφέρει προβλήματα στο ρόλο τους, στο μέλλον. Δεν υπάρχει, επίσης, αμφιβολία ότι μέρος των προβλημάτων αυτών θα σχετίζονται με τον αρνητικό αντίκτυπο του κυβερνοεγκλήματος και όχι με τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

Η αμερικάνικη μελέτη της Deloitte, έδειξε ότι το κυβερνοέγκλημα επηρέασε πάνω από το 40% των κατασκευαστικών εταιρειών, με το 38% από όσους επηρεάστηκαν, να έχουν υποστεί ζημιές που υπερβαίνουν το 1 εκατ. δολάρια 3. Η αγορά χρειάζεται να βρει έναν τρόπο να διασφαλίσει ότι απειλές, όπως η κρυπτογράφηση ή τα μηνύματα απλού κειμένου που μεταφέρονται μέσα από δίκτυα, δεν θα μπορούν να διεισδύσουν σε κρίσιμα συστήματα και να προκαλέσουν διακοπές στις λειτουργίες. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται ενεργά υπόψη, ώστε να περιορίζονται οι ευκαιρίες επίθεσης σε τείχη προστασίας ή κλοπές ευαίσθητων δεδομένων. Σε ένα μέλλον ολοένα και πιο αυτοματοποιημένο, η εξασφάλιση της ρομποτικής υποδομής ενάντια στις παραβιάσεις θα είναι, επίσης, καθοριστική. Σε αυτό, η εκπαίδευση θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο.

Η κατάρτιση των εργαζομένων

Με τον κατασκευαστικό κλάδο να αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της Ευρώπης και με πάνω από 52 εκατ. άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας, το ίδιο το εργατικό δυναμικό αντιμετωπίζει με θετική ματιά την εργασία, σε μια εποχή αβεβαιότητας. Το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε πως οι θέσεις εργασίας του κατασκευαστικού κλάδου θα εξελίσσονται με την τεχνολογία, χωρίς η τελευταία να τις αντικαθιστά. Επιπλέον, οι ειδικοί, σε συνδυασμό με το 74% των ανώτερων διευθυντικών στελεχών στην Ευρώπη, πιστεύουν ότι η ταχεία παγκόσμια αλλαγή στον κατασκευαστικό κλάδο θα ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες και θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, χάρη στην τεχνολογία.

Ωστόσο, ενόψει του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, είναι η εκπαίδευση, όχι η "θετικότητα", που θα έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο. Η ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές, η διευκόλυνση της κατανόησης των τρωτών σημείων της τεχνολογίας και η ενδυνάμωση του ρόλου τους στη μείωση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, αποτελούν είναι κρίσιμα σημεία.

Ένα ανησυχητικό παράδειγμα για το παραπάνω προέρχεται από την αμερικανική εταιρεία λιανικού εμπορίου Target, όπου η πρόσβαση μέσω τρίτου προμηθευτή μέσω μιας απλής απάτης μέσω email, είχε ως αποτέλεσμα την κλοπή τεράστιων όγκων δεδομένων 4.  Αυτά είναι τα τρωτά σημεία, πάνω στα οποία πρέπει να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι προκειμένου να μπορούν να προστατευτούν.

Ο θετικός αντίκτυπος είναι αισθητός

Ενώ είναι σαφές ότι στο μέλλον ο κατασκευαστικός κλάδος θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας, το κυβερνοέγκλημα ίσως είναι ο τομέας που πρέπει να εστιαστεί η μεγαλύτερη προσοχή. Μέχρι το 2020, θα υπάρχουν πάνω από 12 δισ. συνδέσεις μεταξύ μηχανών 5. Αυτό το στοιχείο περιλαμβάνει τα πάντα: από τα ψηφιοποιημένα συστήματα διανομής ενέργειας έως τη ρομποτική τεχνολογία προμηθειών. Η διασφάλιση της προστασίας αυτών των συνδέσεων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαμόρφωσης ενός επιτυχώς συνδεδεμένου μέλλοντος.

Η μελέτη της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών αποκάλυψε ότι το κυβερνοέγκλημα θα μπορούσε να επιβαρύνει ορισμένες χώρες με ποσά που θα φτάνουν έως και το 1,6% του ΑΕΠ τους 6. Με βάση τα παραπάνω, δικαιολογημένα το 67% του εργατικού δυναμικού και το 76% των διευθυντικών στελεχών αναγνωρίζουν τον κρίσιμο ρόλο που πρέπει να έχει η κυβερνοασφάλεια, στο μέλλον του κατασκευαστικού κλάδου.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Η πλήρης έκθεση περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες. Από εδώ μπορείτε να την κατεβάσετε


 

2. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την FTI Consulting, κατέγραψε τις απόψεις 17 ειδικών του κλάδου και πάνω από 7.000 ηγετικών στελεχών επιχειρήσεων και εργαζομένων από το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης σε μια σειρά κλάδων

3 https://www2.deloitte.com/nl/nl/pages/consumer-industrial-products/articles/cyber-risk-in-advanced-manufacturing.html

4 http://www.zdnet.com/article/how-hackers-stole-millions-of-credit-card-records-from-target/

5 http://blogs.cisco.com/sp/updated-cisco-vni-complete-forecast-released-today-so-what

6 https://www.enisa.europa.eu/news/enisa-news/determining-the-real-economic-impact-of-cyber-incidents-a-mission-almost-impossible