Πώς θα αλλάξει η τεχνολογία τις επιχειρήσεις;

Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης δεν έχουν κατανοήσει ακόμη πλήρως την επίδραση της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και επιθυμούν οι εταιρείες να ξεκινήσουν να τους προετοιμάζουν τώρα για τις επερχόμενες αλλαγές

Πώς θα αλλάξει η τεχνολογία τις επιχειρήσεις;

Η τεχνολογία φέρνει την επανάσταση στον τρόπο που εργαζόμαστε. Όπως συμβαίνει με όλες τις επαναστάσεις, το πώς γίνονται αντιληπτές από εκείνους που τους επηρεάζουν, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην εξέλιξή τους. Η Epson, μόλις ολοκλήρωσε μια έρευνα, με σκοπό να διερευνήσει τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι πως θα επηρεάσει η τεχνολογίας στις επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται.

Για να γίνει αυτό, ρωτήσαμε 17 ειδικούς από τον διεθνή κόσμο και παρουσιάσαμε τις προβλέψεις και τις υποθέσεις τους σε περισσότερους από 7.000 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων και εργαζομένους στην Ευρώπη, ώστε να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς γίνονται αντιληπτές οι νέες τεχνολογικές τάσεις.

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η τεχνολογία θα φέρει την επανάσταση στους κλάδους τους, εντός των επόμενων 10 ετών. Στα δύο άκρα, το 8% αναμένει ότι θα φέρει την απόλυτη επανάσταση, ενώ μόλις το 2% των ερωτηθέντων δεν προβλέπουν καμία απολύτως αλλαγή. Αλλά αν, όντως, αλλάζει ο επιχειρηματικός τομέας, πώς προβλέπουν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι ότι θα αποτυπωθεί αυτή η αλλαγή;

Μεταβαλλόμενες απόψεις και μεταβαλλόμενοι τομείς

Οι διαφορετικές τεχνολογίες θα επηρεάσουν τους τομείς με ποικίλους τρόπους, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τις διαφορετικές απόψεις που αποτυπώνονται μέσα από την έρευνά μας. Η τεχνολογία wearable έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από όλες τις αναδυόμενες τεχνολογίες που παρουσιάσαμε (συμπεριλαμβανόμενης της εκτύπωσης 3D, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής κ.ά.). Οι συσκευές wearable αντιμετωπίζονται με θετικό τρόπο από το 65% των Ευρωπαίων εργαζομένων, με την οικολογική εκτύπωση (bio-printing) και τη ρομποτική (collaborative robots) να αντιμετωπίζονται με τον λιγότερο θετικό τρόπο, με αποδοχή 58% και 57%, αντίστοιχα.

Αυτή η ανομοιότητα μπορεί να εξηγηθεί από τις αντιλήψεις και τις εμπειρίες της ευρύτερης εφαρμογής των τεχνολογιών, τύπου wearable, όπου η οικολογική εκτύπωση φαίνεται να περιορίζεται περισσότερο στον τομέα της υγείας. Κάποιο ρόλο θα μπορούσε, επίσης, να διαδραματίζει και η ενημέρωση περί αναδυόμενων τεχνολογιών, με το 60% των ερωτηθέντων να γνωρίζουν τις τεχνολογίες τύπου wearable, αλλά με μόνο το 37% να έχει ακουστά την οικολογική εκτύπωση. Αυτό επισημαίνει την πρόκληση της προσαρμογής σε νέες τεχνολογίες, την κατανόηση της αλλαγής και την προετοιμασία της επιχείρησής σας να δεχθεί αυτές τις μεταβολές.

Θετική προετοιμασία

Αν και υφίστανται διαφορές εντός των αγορών, είναι εμφανής η πρόθεση του εργατικού δυναμικού να "αγκαλιάσει" την τεχνολογία. Αυτή η αισιοδοξία μπορεί να είναι μάταιη ωστόσο, αν οι ίδιες οι εταιρείες δεν επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνει η νέα τεχνολογία. Με μόλις το 14% των εργαζομένων να θεωρούν ότι οι εταιρείες στις οποίες εργάζονται κάνουν «εξαιρετική» δουλειά στην παρακολούθηση των εξελίξεων των νέων τεχνολογιών και με λιγότερο από το ένα τρίτο (28%) να πιστεύουν ότι οι εταιρείες τους εφαρμόζουν με επιτυχία τις νέες τεχνολογίες, ίσως οι εταιρείες να αποτυχάνουν να προετοιμαστούν και να προσαρμοστούν, ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν εμπόδια στην επικείμενη ενσωμάτωση των τεχνολογιών. Ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 57% του εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη, πιστεύει πως η ισορροπία των βιομηχανιών και των εταιρικών μοντέλων θα διαταραχθεί λόγω τεχνολογίας, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Προσαρμογή στα πλεονεκτήματα

Ενώ η προσαρμογή στη νέα τεχνολογία παρουσιάζει τη δική της επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις, με το 59% των εργαζομένων να ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο θα αυξήσει το λειτουργικό κόστος, η πιθανότητα να προχωρήσουν οι επιχειρησεις σε αυτή την προσαρμογή είναι μειωμένη. Το 79% των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση μιας εταιρείας. Αυτό σημαίνει ένα μέλλον στο οποίο θα έχουμε περισσότερο χρόνο και θα είμαστε λιγότερο περιορισμένοι από τις συμβατικές εργάσιμες ημέρες.

Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός θα επιφέρει, επιπλέον, κέρδος, σύμφωνα με το 77% των ερωτηθέντων. Το Internet of Things (IoT) από μόνο του συνδέεται με έναν δυνητικό διεθνή οικονομικό αντίκτυπο ύψους έως και 6,2 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, μέχρι το 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις ορισμένων ειδικών 1. Παρόλο που τα στοιχεία αυτά μπορεί να αμφισβητούνται, η σημασία τους είναι ξεκάθαρη για τους εργαζόμενους. Το 76% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα προσφέρει νέες δυνατότητες ανάπτυξης, ενώ το 74% παραδέχεται ότι θα μπορούσε να αυξήσει τον ανταγωνισμό στον κλάδο τους.

Πρόκειται για μια εποχή αλλαγής και, σύμφωνα με το 81% των εργαζομένων στην Ευρώπη που ερωτήθηκαν, πρόκειται, παράλληλα, για ένα μετασχηματισμό που θα αποτελέσει πρόκληση για την κατανόηση των συμβατικών τρόπων με τους οποίους εργαζόμαστε. Τελικώς, το να σταθεί κανείς ακέραιος απέναντι στην αλλαγή δεν σχετίζεται απλώς με την ανταγωνιστικότητα: έχει να κάνει και με την αποδοχή της τεχνολογίας, ώστε να αποκαλυφθούν οι τεράστιες δυνατότητες της για μελλοντική ανάπτυξη.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Η πλήρης έκθεση περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες. Από εδώ μπορείτε να την κατεβάσετε