Τι πιστεύει η Ευρώπη: Πώς θα επηρεάσει η τεχνολογία τους χώρους εργασίας

Μια αισιόδοξη αντιμετώπιση των πλεονεκτημάτων των αναδυόμενων τεχνολογιών στους χώρους εργασίας στην Ευρώπη, δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από εφησυχασμό

Τι πιστεύει η Ευρώπη: Πώς θα επηρεάσει η τεχνολογία τους χώρους εργασίας

Φανταστείτε ένα μέλλον όπου η μαζική παραγωγή θα έχει αντικατασταθεί από την υπερ-τοπική εκτύπωση, όπου οι πληθυσμοί θα χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες για την πρόληψη ασθενειών απο το σπίτι τους, όπου οι εικονικές συναντήσεις θα λαμβάνουν χώρα μέσω ολογραμμάτων, καθώς οι άνθρωποι θα συνεργάζονται εξ αποστάσεως στον αυριανό εργασιακό χώρο. Το μέλλον αυτό είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι μπορεί να φαντάζεστε.

Αυτό το όραμα για το μέλλον της εργασίας δεν αποτελεί μια απλή πεποίθηση: είναι μια πραγματικότητα που πλησιάζει, όπως αποκαλύπτει η πρόσφατη έρευνα της Epson, η οποία επικεντρώνεται τις αντιλήψεις των ηγετικών στελεχών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της Ευρώπης για τους αυριανούς χώρους εργασίας. Πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους εργαζόμενους (57%) από όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της εκπαίδευσης, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών, πιστεύουν ότι οι βιομηχανίες και τα οργανωτικά μοντέλα θα επηρεάζονται από την τεχνολογία, ενώ το 6% εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι μεμονωμένοι ρόλοι τους δεν θα υφίστανται σε 10 χρόνια. Θα είναι όντως το μέλλον τόσο διαφορετικό;

Θετική ματιά στην αλλαγή

Παρά την τεράστια αλλαγή που αναμένεται να προκαλέσει η τεχνολογία, η αλήθεια είναι ότι, καθώς 17 ειδικοί και μελλοντολόγοι του κλάδου μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διαμορφώσει η τεχνολογία το μέλλον στους εργασιακούς χώρους, το 64% των Ευρωπαίων εργαζομένων εξέφρασαν θετικές απόψεις για το μέλλον, το οποίο προέβλεωαν οι ειδικοί.

Ωστόσο, μόνο η αισιοδοξία δεν επαρκεί. Η εφαρμογή της αλλαγής με θετικό τρόπο σε έναν κλάδο, απαιτεί δέσμευση από τις εταιρείες που επιθυμούν να ενστερνιστούν την αλλαγή. Αυτήν τη στιγμή, μόνο το 14% των εργαζομένων θεωρούν την εταιρεία τους «εξαιρετική» ως προς την παρακολούθηση των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και μόνο το 28% πιστεύει ότι η εταιρεία τους είναι ιδιαίτερα καλή ως προς την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στους χώρους εργασίας.

Αντιμετωπίζοντας αυτήν την πρόκληση, οι εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν τις σημαντικές ανησυχίες των εργαζομένων τους. Συνολικά, το 75% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των εργαζομένων. Αυτός ο αριθμός διαφέρει σημαντικά ανά χώρα. Οι Ισπανοί εργαζόμενοι έχουν τις περισσότερες ανησυχίες περί αυτού, με τους 8 στους 10 να προβλέπουν μείωση του εργατικού δυναμικού, με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Οι Γερμανοί εργαζόμενοι ήταν κατά πολύ λιγότερο απαισιόδοξοι, με το 67% να εκφράζουν τις ανησυχίες τους σε αυτό το κομμάτι. Ομολογουμένως, με την Ισπανία να σημειώνει αυτήν την εποχή τα δεύτερα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ, 1, και με τη Γερμανία να βιώνει τα δεύτερα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, είναι πιθανό το τοπίο της ανεργίας να επηρεάζει εν μέρει τη σχετική απαισιοδοξία τους.

Αισιοδοξία βάσει κλάδου

Οι διακυμάνσεις ανά κλάδο αποκάλυψαν μια εξίσου ενδιαφέρουσα τάση. Ο κατασκευαστικός κλάδος αποδείχτηκε απροσδόκητα αισιόδοξος, με το 75% των εργαζομένων να προβλέπουν μετατόπιση προς ένα πιο τοπικοποιημένο κατασκευαστικό μοντέλο και με το 55% να προβλέπουν ότι τα επίπεδα απασχόλησης θα παραμείνουν στα ίδια ή ακόμη και σε καλύτερα επίπεδα. Με δεδομένη τη σημαντική και αναμενόμενη επίδραση της 3D εκτύπωσης μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο, αυτή η προσέγγιση στις θετικές αντιλήψεις για το εργατικό δυναμικό παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Στην εκπαίδευση, ωστόσο, οι ερωτηθέντες ήταν λιγότερο αισιόδοξοι. Αν και εξέφρασαν κάποιες ανησυχίες ως προς τον αντίκτυπο της διατήρησης της γνώσης ως αποτέλεσμα της αυξημένης ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, ενώ εκφράστηκαν παράλληλα ανησυχίες και για τους παράγοντες που θα μπορούσαν να περιορίσουν το ξεκίνημα της χρήσης της στην εκπαίδευση. Οι εργαζόμενοι στον εκπαιδευτικό κλάδο δήλωσαν ότι η μεγαλύτερη απειλή για την εκπαίδευση των μελλοντικών γενιών σχετίζεται με την χρηματοδότηση, την κατάρτιση των εκπαιδευτικών και την ξεπερασμένη τεχνολογία. Για την ακρίβεια, το 61% των εργαζόμενων στην εκπαίδευση πιστεύουν ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν τα προσόντα για να εκπαιδεύσουν τους μαθητές ως προς τις δεξιότητες που απαιτούνται για να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, στις επόμενες δεκαετίες. Θα διερευνήσουμε περαιτέρω αυτό το ζήτημα μέσα απο τις σειρές με τα μοντέλα μας.

Τι μας διδάσκουν οι απόψεις των Ευρωπαίων εργαζομένων; Με πολλούς τρόπους που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, αυτή η αλλαγή πλησιάζει και φαίνεται να συνοδεύεται από αληθινή αισιοδοξία για την επανάσταση που αναμένεται να φέρει. Το αληθινό ερώτημα είναι αν μπορούν οι εταιρείες να προσφέρουν τα θετικά οφέλη της τεχνολογίας και, εν τέλει, ποιος θα φέρει την ευθύνη για να διασφαλίσει ότι θα γίνει κάτι τέτοιο με επιτυχία;

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Η πλήρης έκθεση περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες. Από εδώ μπορείτε να την κατεβάσετε