Βιώσιμη τεχνολογία: 5 σημαντικές συμβουλές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πέντε τρόποι για να βελτιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις την περιβαλλοντική τους βιωσιμότητα.

Βιώσιμη τεχνολογία: 5 σημαντικές συμβουλές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η έρευνα επιβεβαιώνει πως, ακόμα και σήμερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται πίσω στις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Για την ακρίβεια, μόλις το 24% αυτών 1είναι διατεθειμένες να επενδύσουν χρήματα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας τους. Ωστόσο, έχοντας την υποχρέωση να ανταμείψουν τους εργαζομένους τους, να πληρώσουν λογαριασμούς και να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους, προκαλεί όμως πραγματικά έκπληξη το γεγονός ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και χαμηλότερους προϋπολογισμούς, έχουν καλύτερες προτεραιότητες;

Εν ολίγοις, έτσι πρέπει να είναι. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η βιωσιμότητα αποτελεί μια δαπανηρή προσθήκη, η αλήθεια είναι ότι δεν επηρεάζει θετικά μόνο το περιβάλλον, αλλά και τις ίδιες τις εταιρείες που εφαρμόζουν πολιτικές βιωσιμότητας. Με οφέλη ως προς τα έξοδα, την ενέργεια και την απόδοση των επενδύσεων και κάνοντας παράλληλα καλό στον πλανήτη, οι φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες αποτελούν μια εξαιρετική επένδυση για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς από πού πρέπει να ξεκινήσει. Με βάση τα παραπάνω, δημιουργήσαμε αυτήν τη λίστα με προτάσεις για τους καλύτερους τρόπους να κάνετε πιο βιώσιμο τον τομέα των εκτυπώσεων στην επιχείρησή σας και ταυτόχρονα να δείτε γρήγορα την επένδυσή σας να αποδίδει καρπούς.

 
  1. Αξιολόγηση της ζημιάς

Αναζητήστε έναν πάροχο διαχειριζόμενων υπηρεσιών εκτύπωσης, ο οποίος θα προσφέρει εργαλεία υπολογισμού του αντίκτυπου στο περιβάλλον, τα οποία θα μπορούν να αξιολογούν την κατανάλωση ενέργειας, τη χρήση χαρτιού και τα απορρίμματα από όλους τους εκτυπωτές. Η αξιολόγηση πρέπει να εστιάζει στον προσδιορισμό των περιοχών όπου μπορείτε να μειώσετε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Και για το λόγο αυτό, να προτείνει μια εξισορροπημένη εφαρμογή υλικού και λογισμικού για τη μείωση των απαιτήσεων σε ενέργεια, χαρτί και αναλώσιμα.

  1. Ενοποιήστε τις συσκευές σας

Οι εκτυπωτές πολλαπλών λειτουργιών παρέχουν την δυνατότητα ενοποίησης πολλών συσκευών σε ένα μηχάνημα και αυτό μπορεί να επιφέρει πολλά οικονομικά οφέλη, όπως λιγότερα αναλώσιμα, λιγότερο χρόνο διαχείρισης και λιγότερους πόρους προς διαχείριση.

  1. Με στόχο την ενεργειακή απόδοση

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές περιβαλλοντικών ετικετών, όπως ENERGY STAR ή Blue Angel. Οι συσκευές που πληρούν τις πιο πρόσφατες προδιαγραφές της ENERGY STAR μπορεί να έχουν έως και κατά 40% καλύτερη ενεργειακή απόδοση από τις υπόλοιπες 2. Αναζητήστε εκτυπωτές και συσκευές πολλαπλών λειτουργιών, που υποστηρίζουν γρήγορους χρόνους προθέρμανσης, καθώς και λειτουργίες απόλυτης αδράνειας και εξοικονόμησης γραφίτη.

  1. Εκτυπώστε με ασφάλεια

Συχνά στέλνουμε εντολές εκτύπωσης, αλλά έπειτα ξεχνάμε να τις συλλέξουμε απ' τον εκτυπωτή. Στη συνέχεια, οι εκτυπώσεις που δημιουργούνται καταλήγουν απευθείας στον κάδο των απορριμμάτων ή, ακόμα χειρότερα, πέφτουν σε λάθος χέρια. Η ασφαλής εκτύπωση δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να στέλνουν έγγραφα στον εκτυπωτή, αφού έχουν υποβληθεί πρώτα σε έλεγχο ταυτότητας με τη χρήση έξυπνης κάρτας ή PIN. Κατ' αυτόν τον τρόπο, έχουμε λιγότερα απορρίμματα, λιγότερα μη αναγκαία έξοδα και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.

  1. Διαμορφώστε τους κανόνες

Εφαρμόζοντας κανόνες εκτύπωσης βάσει ιδιοτήτων, όπως το χρώμα, ο αριθμός σελίδων κ.ά., μπορείτε να κατευθύνετε τις εκτύπωσεις στην πιο οικονομικά αποδοτική συσκευή για κάθε συγκεκριμένη εντολή εκτήυπωσης, όπου και αν βρίσκεται στο δίκτυο. Έτσι, κάνετε εξοικονόμηση κάθε φορά που εκτυπώνετε.

Εν τέλει, μια βιώσιμη υποδομή εκτύπωσης δεν θα ενισχύσει μόνο τις προσπάθειές σας για προστασία του περιβάλλοντος, παράλληλα θα μειώσει τα κόστη, θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και θα περιορίσει τους κινδύνους ασφαλείας των εκτυπώσεων. Οι εταιρείες που έχουν ήδη λάβει μέτρα για την εφαρμογή βιώσιμων εκτυπωτικών πολιτικών, απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη.

Μελέτες καταδεικνύουν ότι ξεπερνάνε τις αντίστοιχες εταιρείες σε απόδοση, όχι αποκλειστικά ως προς τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αλλά και ως προς την αξιοπιστία των συσκευών, την ασφάλεια των εγγράφων και την εξοικονόμηση χρημάτων. Από τη στιγμή που θα τακτοποιήσετε όλα τα παραπάνω, η επιχείρησή σας θα είναι έτοιμη να απολαύσει αντίστοιχα οφέλη.

Οι διαχειριζόμενες υπηρεσίες εκτύπωσης της Epson σάς επιτρέπουν να μειώνετε τα έξοδα και να μειώνετε το οικολογικό σας αποτύπωμα. Ανακαλύψτε τις σήμερα στη διεύθυνση www.epson.eu/print365

1Μελέτη βιωσιμότητας, Quocirca, Μάιος 2016

2https://www.energystar.gov/index.cfm?c=manuf_res.web_based_tools_prodspec