Ρομποτικά χέρια: έξυπνες κατασκευαστικές λύσεις

Τα αυτόνομα ρομπότ δύο βραχιόνων της Epson βοηθούν τους Ευρωπαίους κατασκευαστές να δημιουργούν εξυπνότερες γραμμές συναρμολόγησης

Ρομποτικά χέρια: έξυπνες κατασκευαστικές λύσεις

Τα αυτόνομα ρομπότ δύο βραχιόνων της Epson βοηθούν τους Ευρωπαίους κατασκευαστές να δημιουργούν εξυπνότερες γραμμές συναρμολόγησης

Η Epson έθεσε στον εαυτό της την πρόκληση της χρήσης των βασικών της τεχνολογιών για να φέρει την αλλαγή σε τέσσερις βασικούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι ο κατασκευαστικός τομέας. Στα πλαίσια της πρόκλησης αυτής, αντισταθήκαμε στον πειρασμό να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας κατέχοντας ηγετικό ρόλο διεθνώς στην προμήθεια SCARA (Selective Compliance Assembly Robot Arm) και εστιάσαμε στο στόχο να ξεπεράσουμε τις απαιτήσεις των πελατών μας. Κατά συνέπεια, αναπτύσσουμε τώρα προηγμένα ρομποτικά μέσα, τα οποία φαίνεται ότι μπορούν να φέρουν την επανάσταση στην παραγωγική διαδικασία.

 

Ένα μεταβαλλόμενο πλαίσιο για τους Ευρωπαίους και διεθνείς κατασκευαστές

Αν και ο κατασκευαστικός κλάδος έχει αυτοματοποιηθεί εδώ και καιρό, η ποσότητα και η ποιότητα στην παραγωγή εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων. Αυτό πρόκειται να αλλάξει. Αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, τα οποία έχουν προκύψει λόγω των πτωτικών τάσεων του ρυθμού γεννήσεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες και των αυξανόμενων επιπέδων των εισοδημάτων στις αναδυόμενες οικονομίες.

Λόγω του υψηλού κόστους που έχουν οι πόροι, η ενέργεια και η απασχόληση στην Ευρώπη, για να εξακολουθεί μια εταιρεία να είναι ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά, πρέπει να έχει εξαιρετικά υψηλής ποιότητας κατασκευαστικά αποτελέσματα, τα οποία θα προκύπτουν με αποδοτικό ως προς τους πόρους τρόπο. Οι έξυπνες κατασκευαστικές λύσεις οι οποίες διαμορφώνονται γύρω από πρωτοποριακό ICT, όπως η αυτοματοποιημένη ρομποτική, το RFID και οι ψηφιακές καινοτομίες, όπως η λήψη δεδομένων, η υπολογιστική cloud και η ανάλυση των Big Data, βοηθούν στη γεφύρωση του χάσματος.

Επιπλέον, τα προϊόντα γίνονται όλο και πιο έξυπνα και σύνθετα. Πολλά από αυτά, όπως η τεχνολογία τύπου wearable και οι φορητές συσκευές, απαιτούν κατασκευαστική ακρίβεια, η οποία υπερβαίνει τις δυνατότητες του ανθρώπου.

 

Αυτόνομα ρομπότ με διπλούς βραχίονες που «ακούν, βλέπουν και σκέφτονται»

Η Epson έχει καινοτομήσει στην ανάπτυξη αυτόνομων ρομπότ με διπλούς βραχίονες που βλέπουν, αισθάνονται, σκέφτονται και κατόπιν εργάζονται.

Τα συμβατικά ρομπότ απαιτούν εγκατάσταση από ειδικούς στις γραμμές παραγωγής. Αντίθετα, οι χρήστες των αυτόνομων ρομπότ με διπλούς βραχίονες της Epson θα χρειάζεται απλώς να τα καθοδηγούν ως προς τα εξαρτήματα και τα υπόλοιπα αντικείμενα που πρέπει να διαχειρίζονται, καθώς και ως προς τα σενάρια εργασίας.

Αν έχουν την εντολή να συναρμολογήσουν μαζί δύο εξαρτήματα, τα αυτόνομα ρομπότ με διπλούς βραχίονες θα τραβήξουν πρώτα μια τρισδιάστατη εικόνα των μεμονωμένων αντικειμένων με κάμερες που είναι εγκατεστημένες στα κεφάλια και τους βραχίονές τους. Θα «δουν» το σχήμα τους, όπως σχεδόν θα έκανε και ένας άνθρωπος. Στη συνέχεια, θα πιάσουν τα εξαρτήματα με τα πολλαπλών χρήσεων άκρα τους, τα οποία, όπως τα χέρια, αισθάνονται πόση δύναμη πρέπει να ασκήσουν. Τέλος, αξιοποιώντας πληροφορίες από τις κάμερες και τους αισθητήρες, τα ρομπότ «αναλογίζονται» ποιες είναι οι καλύτερες κινήσεις που απαιτούνται για να ολοκληρώσουν την εργασία τους. Επίσης, σαν άνθρωποι, τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιούν και συμβατικά εργαλεία.

Η Epson διαμορφώνει ένα μέλλον, όπου η χρήση αυτόνομων ρομπότ με διπλούς βραχίονες θα είναι οικονομικά αποδοτική σε σύντομες παραγωγικές διαδικασίες και άλλες απαιτητικές περιοχές.

Όσο περισσότερα είναι τα αυτόνομα ρομπότ, τόσο θα αίρεται η ανάγκη του κατασκευαστή να εξασφαλίσει ακριβό περιφερειακό εξοπλισμό ή σύνθετα προγράμματα για τον αυτοματισμό των λειτουργιών του. Αντίθετα, ο σκοπός για τον οποίο χρησιμοποιούνται τα ρομπότ μπορεί να αλλάξει γρήγορα και εύκολα για διαφορετικά προϊόντα και διαδικασίες.

 

Κατασκευαστική εμπειρία

Στην Epson επιζητούμε πάντα να βασιζόμαστε στα δυνατά σημεία και την τεχνογνωσία μας, ώστε να διασφαλίζουμε ότι τα προϊόντα που παρουσιάζουμε στην αγορά είναι κορυφαία. Η ανάπτυξη αυτόνομων ρομπότ με διπλούς βραχίονες, σε συνδυασμό με την τεχνική και κατασκευαστική μας εμπειρία, φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μια από τις τρεις βασικές, αποκλειστικές τεχνολογίες της Epson βρίσκεται στην καρδιά αυτού του προϊόντος: η τεχνολογία ανίχνευσης QMEMs που βοήθησε την Epson να εξασφαλίσει μια μοναδική θέση σε μια σειρά αγορών εξαρτημάτων B2B. Αυτοί οι εξαιρετικά γρήγοροι αισθητήρες δύναμης λειτουργούν όπως η ανθρώπινη αισθητηριακή αντίληψη, επιτρέποντάς τους να αλλάζουν αυτόματα τη δύναμη που ασκούν στα αντικείμενα, ενισχύοντας την προσαρμοστικότητά τους κατά την κατασκευαστική διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, η Epson αποτελεί, φυσικά, κορυφαία εταιρεία κατασκευής τεχνολογιών εκτύπωσης και προβολής σε παγκόσμιο επίπεδο, με τοποθεσίες πωλήσεων και εξυπηρέτησης σε 53 χώρες. Για να εξυπηρετήσει τη ζήτηση για τα προϊόντα της, η Epson απασχολεί πολλά άτομα σε κατασκευαστικές τοποθεσίες παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν ξεκινάει να σχεδιάζει ένα ρομπότ για την παραγωγική γραμμή, διαθέτει εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, ανθρώπινων (ή ρομποτικών) ωρών τεχνογνωσίας για να μπορούμε να διαμορφώσουμε τα σχέδιά μας.

Αυτή η εμπειρία έχει αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη πακέτων κατασκευαστικών λύσεων που περιλαμβάνουν ρομπότ, περιφερειακές τεχνολογίες ανίχνευσης, ρομποτικά συστήματα απεικόνισης, επαγγελματικές συμβουλές και πολλά ακόμα.

 

Ατενίζοντας το μέλλον

Η Epson διακρίνει μοναδικές ευκαιρίες τόσο στην έξυπνη τεχνολογία κατασκευής όσο και στο Internet of Things (IOT). Θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να αποδεσμευτεί ο άνθρωπος από την ανειδίκευτη εργασία και να του δώσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το χρόνο του πιο δημιουργικά και παραγωγικά.

Με βάση αυτό, η Epson θέλει να προσφέρει ρομποτικές λύσεις που αυτοματοποιούν ολόκληρη την κατασκευαστική διαδικασία από την πρώτη ύλη έως την αποστολή των προϊόντων.

Σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, έχουμε ήδη προσδιορίσει τις αγορές ηλεκτρονικών, αυτοκίνησης και ιατρικής ρομποτικής που επεκτείνονται με γοργούς ρυθμούς. Απαιτούν μικρότερα, εξυπνότερα, τεχνικά πιο ευφυή προϊόντα, δηλαδή ιδανικές εφαρμογές για τα compact, ελαφριά και πολύ εντυπωσιακά ρομπότ ακριβείας της Epson.

Και στη συνέχεια, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα οικιακά ρομπότ, αλλά ίσως το θέμα αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε άλλη φορά...

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση κάντε κλικ εδώ