Το χαρτί είναι εδώ για να μείνει, καθώς 83% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι “ένα περιβάλλον γραφείου χωρίς χαρτί είναι μη ρεαλιστικό”

Σύμφωνα με νέα έρευνα, δεν έχει επιτευχθεί ένα γραφείο χωρίς χαρτί, παρά την αυξανόμενη ψηφιοποίηση του χώρου εργασίας

7 Ιανουαρίου 2016 – Περισσότερα από 35 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Βρετανο-Αμερικανός επιστήμονας πληροφοριών, Frederick Wilfrid, οραματίστηκε πρώτος ένα «περιβάλλον γραφείου χωρίς χαρτί» το 1978. Σήμερα, η πραγματικότητα είναι ότι οι εκτυπωτές συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται καθημερινά και, σύμφωνα με μια ανεξάρτητη έρευνα που διενεργήθηκε ανάμεσα σε περισσότερους από 3.600 Ευρωπαίους εργαζόμενους και ανατέθηκε από την Epson Europe, το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι εκτυπωτές έχουν ζωτική σημασία, όσον αφορά τη συμβολή τους σε μια πιο παραγωγική εργασία, ενώ μια συντριπτική πλειοψηφία (83%) θεωρεί ότι ένα «περιβάλλον γραφείου χωρίς χαρτί, δεν είναι ρεαλιστικό». Στην πραγματικότητα, από το 4% που δήλωσε ότι δεν διαθέτει εκτυπωτή στο γραφείο, το μισό ποσοστό εξέφρασε την πρόθεση να αγοράσει έναν.

«Είναι σαφές από την έρευνα μας ότι - παρά τις ψηφιακές καινοτομίες – οι άνθρωποι επιθυμούν ακόμα να χρησιμοποιούν το χαρτί στην εργασία τους, προτιμώντας την εκτύπωση αντί της επεξεργασίας επί της οθόνης, για ορισμένες εργασίες», δήλωσε ο Rob Clark, Αντιπρόεδρος της Epson Europe. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 88% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι τυπώνουν κατά μέσο όρο 21 εργασίες ανά ημέρα, με τις πιο δημοφιλείς από αυτές να είναι οι αναφορές, με δεύτερα τα επισυναπτόμενα αρχεία των email και τρίτη την εκτύπωση των ίδιων των email.

«Στην πραγματικότητα οι οργανισμοί χρειάζονται την εκτύπωση όχι μόνο για να βοηθήσουν  τους εργαζομένους να εργάζονται αποτελεσματικότερα αλλά και για να επιτυγχάνουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα και περιβαλλοντικά οφέλη», τονίζει ο Clark. «Με την εκτύπωση inkjet, για παράδειγμα, οι οργανισμοί μπορούν να επιτύχουν έως και διπλάσιο αριθμό εκτυπώσεων, παράγοντας ταυτόχρονα 95% λιγότερα απόβλητα και με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, σε σύγκριση με παρόμοιου μεγέθους εκτυπωτές laser και φωτοτυπικά μηχανήματα.»

Ο παγκοσμίου φήμης μελλοντιστής, Jack Uldrich, προσθέτει: «Το γραφείο χωρίς χαρτί δεν έχει γίνει πραγματικότητα για τον ίδιο λόγο που οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν έχουν αντικαταστήσει όλους τους παραδοσιακούς φούρνους. Κάθε τεχνολογία έχει μοναδικά και απτά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του χαρτιού. Αναμφίβολα, το χαρτί είναι το μεγαλύτερο μέσο που εφευρέθηκε ποτέ για τη μεταφορά, την ανταλλαγή και τη διάδοση πληροφοριών. Στην πραγματικότητα, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι κατανοούν και συγκρατούν τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στο χαρτί, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τις πληροφορίες που παρουσιάζονται σε ηλεκτρονική μορφή.» Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν πως «υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν λάθη, κατά την επεξεργασία ενός ηλεκτρονικού εγγράφου σε σχέση με την επεξεργασία μιας εκτύπωσης».

«Οι νέες τεχνολογίες φυσικά αλλάζουν τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται. Στην Epson, για παράδειγμα, το παρατηρούμε αυτό με τις τεχνολογίες που μπορούν να φορεθούν και τις τεχνολογίες που βασίζονται στην προβολή. Αλλά όταν πρόκειται για την ανάγνωση, την επεξεργασία και την κοινή χρήση εγγράφων, όπως αναφορές, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και τα συνημμένα αρχεία, οι υπάλληλοι γραφείου, από όλες τις γενιές, εξακολουθούν να προτιμούν την απτή έντυπη έκδοση», συμπεραίνει ο κος Clark.


Σχετικά με την Epson

Η Epson αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη τεχνολογίας, αφοσιωμένο στην καινοτομία και την υπέρβαση των προσδοκιών των πελατών της στην εκτύπωση, την οπτική επικοινωνία, την ποιότητα ζωής και την παραγωγή. Η γκάμα των προϊόντων της Epson εκτείνεται από εκτυπωτές inkjet, συστήματα εκτυπώσεων και βιντεοπροβολείς 3LCD σε ρομποτικούς μηχανισμούς για τη βιομηχανία, έξυπνα γυαλιά και συστήματα αισθητήρων. Όλα αυτά τα προϊόντα βασίζονται σε πρωτότυπες, συμπαγείς και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες απόλυτης ακρίβειας.

Με επικεφαλής την εταιρεία Seiko Epson Corporation που εδρεύει στην Ιαπωνία, ο όμιλος Epson απασχολεί πάνω από 72.000 υπαλλήλους σε 93 εταιρείες παγκοσμίως, και είναι υπερήφανος για την συνεχιζόμενη συμβολή του στο παγκόσμιο περιβάλλον και στις κοινότητες όπου λειτουργεί.

www.global.epson.com

Σχετικά με την Epson Europe

Η εταιρεία Epson Europe B.V., με έδρα το Άμστερνταμ, αποτελεί τα περιφερειακά γραφεία του Ομίλου στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ρωσία και Αφρική. Με εργατικό δυναμικό 1.700 υπαλλήλων, οι πωλήσεις της Epson Europe για το έτος 2014 ήταν 1.551 εκατομμύρια ευρώ.

www.epson.eu

Σχετικά με τη μελέτη

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά από την ομάδα Συμβούλων σε θέματα Στρατηγικής & Έρευνας της FTI Consulting από τις 5 έως τις 13 Οκτωβρίου 2015 με εργαζομένους γραφείου στις εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας στις τοπικές γλώσσες τους.

Ένα σύνολο από n = 3.639 εργαζόμενους γραφείου συμπλήρωσαν την έρευνα. Η κατανομή των ερωτηθέντων που ολοκλήρωσαν την έρευνα σε κάθε χώρα έχει ως εξής: Ηνωμένο Βασίλειο (768), Γαλλία (750), Γερμανία (737), Ιταλία (696), Ισπανία (688).

Η n = 3.639 ολοκληρωμένη δίνει ένα +/-3%  περιθώριο σφάλματος με ένα βιομηχανικό πρότυπο 95%. διάστημα εμπιστοσύνης

Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι έχει εφαρμοστεί τη τυπική διαδικασία στρογγυλοποίησης και κατά συνέπεια, ορισμένα συνολικά ποσά δεν αθροίζονται στο 100%.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία της έρευνας ή των υπηρεσιών έρευνας αγοράς της FTI Consulting επισκεφθείτε: Market.Research@fticonsulting.com